Proč jíst ořechy 

Proč jíst ořechy

Ořechy jsou pochoutkou a ingrediencí, která nechybí v žádné kuchyni. Důvodem je nejen jejich příjemná chuť a univerzální použití, ale také pozitivní vliv na správné fungování našeho organismu. V obchodech potom občas až přechází zrak z toho, kolik druhů se v nich prodává. 

Vlašáky jsou klasika 

Ořechy jsou velmi důležitým zdrojem prospěšných látek, a navíc se dají konzumovat během celého roku. Existuje jich samozřejmě celá řada druhů. Mezi ty velmi známé a oblíbené patří např. tzv. vlašáky, které tak rádi skladujeme a používáme (nejen) v období Vánoc. 

Právě čerstvé spadané vlašské ořechy, které se dají sesbírat i na zahradě pod stromem, jsou bohatým zdrojem energie, vitamínů a minerálů včetně železa. Pomáhají také regulovat krevní tlak a mimo jiné mají i blahodárný vliv na hodnotu cholesterolu. Kromě toho mají vliv na růst a pevnost nehtů a vlasů. 

Jádra ořechů nicméně nemají vždy stejnou barvu, liší se svojí velikosti, tvarem nebo odstínem. V obchodech se k nám dostávají i exotické druhy dovážené z různých zemí. Na vlašáky je ale lépe na chodit osobně. 

Kvalitu jader lze poznat podle loupání. Zbyde-li vám po vyloupání na dlani jen drť místo půlek ořechů, nedá se příliš mluvit o jejich kvalitě. 

Kešu a ty ostatní 

Velmi oblíbenou pochoutkou jsou i ořechy kešu, které mají příjemnou máslovou chuť, na skus příjemně křupají a dají se konzumovat v mnoha podobách. Pražené kešu využijete nejen pro přímou konzumaci, ale i pro přípravu různých pokrmů. 

Kešu ořechy se dají zužitkovat i na sladko, někdy se máčí do čokolády a stávají se sladkou pochoutkou pro děti i dospělé. Jsou přitom významným zdrojem vápníku, hořčíku a draslíku a vitamínu E. Ořechy kešu tak přispívají ke správnému růstu kostí, ale současně i k předcházení vzniku anémie v důsledku dostatečného množství potřebných minerálů, které naše tělo potřebuje. 

Kešu ořechy obsahují i prospěšnou vlákninu, které je pro naše střeva velmi cenným přínosem. Ke konzumaci se nabízí ještě celá řada ořechů, které taktéž přispívají našemu zdraví. Do této skupiny patří také mandle, které obsahují omega3-mastné kyseliny, a navíc vás dokážou dobře zasytit, což se hodí i při dietách. 

Mandle jsou lehce stravitelné a obsahují velké množství proteinu, vlákniny, magnezia i vitaminu E.