Sushi je dnes pokrmem, který rozděluje společnost. Zatímco někdo pokrm naprosto miluje, jiný ho z hloubky duše nenávidí. Zkrátka někomu nemusí přijít na chuť syrová ryba, která se uvnitř sushi ukrývá. Ať už ale patříte do té či oné skupiny, možná vás zajímá, kde se sushi vlastně vzalo. Podobně jako tomu bylo nějakou chvíli u pizzy, i zde se dlouho spekulovalo nad původem. Nakonec se však opravdu usoudilo, že je to ryze japonský pokrm, který právě v Japonsku okusíte v té nejlepší kvalitě a provedení.
Sushi na světě od 7. století
Pokrm jménem sushi skládající se především z rýže, syrových ryb a také mořské řasy, je dnes k dostání prakticky na každém rohu po celém světě. Milují ho, ale také nemají zrovna v lásce desítky tisíc lidí, ne-li miliony. Víte však, jak dlouho je na světě?
Podle dostupných údajů lze říct, že sushi vzniklo v sedmém století. Tedy právě z tohoto období pochází první písemné známky. Tehdy se však nemluvilo o kulinářském skvostu, k tomu se došlo víceméně náhodou. Jenže to, k čemu se dochází náhodou, to je přece to nejlepší, není-liž pravda?
V sedmém století se však rybí maso nekonzumovalo dohromady s rýží. Do rýže bylo jenom zakonzervované. Až poté se zjistilo, že tato kombinace je vlastně skvělá. Když se k tomu doplnily ještě některé komponenty, vznikl pokrm, který se postupně rozšířil do každého koutu světa.
Kyselá rýže nebo sushi?
Kde se vlastně vzal onen název “sushi”? V doslovném překladu se jedná o “kyselou rýži”. A tak nějak se to ostatně ujalo. Dodnes se v Japonsku dbá na tradici kladenou na několik druhů sushi, se kterými se zkrátka neexperimentuje.
Pokud se setkáte s druhy sushi, které se vám zdají být jedním velkým experimentem, pravděpodobně jíte druh, který z Japonska nepochází. Kupříkladu takzvané uramaki sushi čili obrácené sushi má svůj původ v americké Kalifornii.