Žádná domácnost se neobejde bez vajíček. Ať už chcete péct nebo si udělat chutnou snídani, je vždy dobré mít vajíčka připravená. Pokud vám však leží doma dlouho a zkazí se, nejen že zničí výbornou chuť pokrmu, ale mohou způsobit i těžkou otravu a jiné potíže. My vám proto přinášíme několik skvělých rad, jak je uskladnit, aby vydržela déle.
Trik obráceného uložení
Věřte nebo ne, ale i poloha vajíčka může mít velký vliv na jeho trvanlivost a obrácené uložení na špičatější vrchol je skvělou pomocí; ostatně to může doma každý jako malý experiment vyzkoušet. Na tupé straně totiž vajíčko obsahuje vzduch. Pokud ho otočíte vzhůru nohama, žloutek bude umístěn uprostřed, nepřijde díky tomu do kontaktu se vzduchovou bublinou a nebude se tak rychle kazit.
Kam s ním v lednici?
Obvykle můžete vidět v různých domácnostech vajíčka uložená ve dveřích chladničky. Dokonce někteří výrobci lednic už své spotřebiče konstruují s otvory pro vajíčka, která ve většině případů najdete právě ve dveřích. Tento způsob uskladnění je však velice nevyhovující. Police v otevíratelné části prochází největšími teplotními změnami při otevírání, a proto jsou vhodné pro odolné nebo v krátkém čase spotřebovatelé potraviny. Vajíčka, která nám mají vydržet dlouho dobu, je ideální umístit do roku chladničky, kde je rozdíl tepla a zimy minimální.
Na vzduchu nebo ve vodě?
Stejně jako u výběru vhodného místa v lednici, tak i u volby prostředí hraje roli stálost teploty, která zaručuje delší trvanlivost. Ponoříte-li vejce do vody, nebude na ně mít chvilkový závan vzduchu pokojové teploty žádný vliv a budou pod hladinou dokonale chráněná. Pro trvanlivost vajíček má uskladnění v nádobě s vodou velice přínosný efekt, ale nevýhodou je, že díky míse zabere více prostoru v lednici a špatně se při něm kvůli nadnášení umisťují do obrácené polohy.
Prevence je základ
Ať už se těmito praktickými radami inspirujete částečně nebo úplně, vždy je nejdůležitější sledovat, jaká vajíčka kupujete. V obchodě zkontrolujte dle etikety čerstvost. Pokud se vám různými vlivy zkazí i navzdory dobrému výběru a správnému uskladnění, nikdy je nejezte. Zdravotní následky, které si ze zkažených potravin můžete odnést, nejsou rozhodně ničím příjemným.