Potraviny, které mohou vyvolat alergie

Potraviny

Alergiemi v poslední době trpí až 30% lidí jen v České republice.  Alergie jsou různé na některé výrobky, barvy, oblečení atd.  V tomto článku se zaměříme na alergie způsobené některými potravinami.  Alergiemi trpíme, pokud se tělo nemůže vypořádat s některými z látek přítomných v určitém produktu. Jsou mu cizí. V tomto případě je metabolismus značně narušen, tělo nemá potřebné enzymy. Většina z těchto věcí se děje, pokud má osoba sníženou imunitu.  Někdy se alergie objeví u dospělé nebo starší osoby, na ty výrobky, které mu v mladším věku nezpůsobovaly žádné problémy. Mechanismus vzniku alergií stále ještě není zcela objasněn. Ale naštěstí existuje mnoho léků, pomáhající zmírnit její příznaky.

Nejvíce alergenní potraviny

Níže uvedené potraviny mohou způsobit těžké reakce, jiné slabé.

Mléko

Nejčastěji k alergické reakci dochází při použití kozího mléka. To je obzvláště nevhodné pro malé děti. Navíc mějme na paměti, že mléko podléhá rychlé zkáze, takže při výrobě se často používají antibiotika a chemikálie. Důvodem je prodloužit trvanlivost. Tyto léky také mohou způsobit nežádoucí reakce. Proto se doporučuje nahradit plnotučné mléko tvarohem, jogurtem, zakysanou smetanou a zvolit potraviny, které mají nízký obsah tuku.

Citrus

Citrony, pomeranče, mandarinky, limety, pomelo atd. – často způsobují alergie. Zvláště u malých dětí. Pokud vám po jídle těchto plodů začne svědění, zarudnutí kůže, vyskytnou se červené skvrny, je nutné citrusy vyloučit ze stravy nebo výrazně omezit.

Čokoláda

Stejně jako kakao a káva, může i čokoláda způsobovat alergie, stejně tak potraviny, které čokoládu obsahují – koláče s čokoládovým krémem, čokoládová zmrzlina apod.

Ryby

Je to s podivem, ale i ryby a mořské plody mohou být zdrojem těžkých alergií. Mohou dokonce způsobit anafylaktický šok.

Vajíčka

Mohou způsobit poměrně silnou odezvu. To se týká zejména proteinu. Žloutek v tomto ohledu není tak agresivní. Z tohoto důvodu nedávejte dětem celá vejce, ale kousek po kousku a sledujte reakce organismu. Mimochodem, křepelčí vejce jsou nejméně alergenní.

Semena a ořechy

Některé z jejich druhů mohou také způsobovat alergie.

Běžnými alergeny jsou také rajčata, houby, med. Ve skutečnosti je těchto produktů mnohem více. Výše uvedené jsou jen ty nejběžnější.