Máte chuť na opravdu dokonalý steak, ale nemáte čas si zajet do restaurace na Stodolní v Ostravě? Nezoufejte, skoro tak dobrý steak, jako připravují ve steak housu v Ostravě, si můžete připravit i doma. Zeptali jsme se totiž kuchařů na to, jak si takový steak doma připravit. Kupodivu to není tak těžké, jak by si člověk myslel. Jen se musí držet několika tipů.
Nešetřete na výběru masa
Všichni kuchaři se shodují na tom, že s výběrem masa se nemá spěchat a že na kvalitě masa se nemá šetřit. Neexistuje dokonalý, šťavnatý steak z nedobrého masa. Kvalita masa je zkrátka základ, to ostatně poznáte i na chuti steaku, který bude díky vysoké kvalitě opravdu gurmánským zážitkem, i když si ho připravíte doma na grilu. V ideálním případě zamiřte do řeznictví, kde zvolte ne čerstvý kousek, ale spíše vyzrálý kousek. Čerstvé maso rovná se tuhé maso, vyzrálé maso rovná se šťavnatý steak. Jednoduchá rovnice.
Vždycky mějte rozpálenou pánev nebo gril
Ať už se rozhodnete steak připravovat na pánvi nebo na grilu, měli byste v každém případě myslet na to, že pánev i gril musí být rozpálený. Samozřejmostí je čistý gril, na rozpálení se však bohužel velice často zapomíná. Gril tedy před opečením opravdu pořádně rozpalte, jen tak dojde k zatažení steaku po všech jeho stránkách. Navíc když budete mít pánev rozpálenou, nebudete muset maso příliš dlouho péct, tudíž se vyhnete vysušení.
Nechte steak odpočinout
Nejlepší kuchaři taky radí, abyste steak nechali nějakou chvilku odpočinout, než ho začnete podávat na talíř. Steak se má krájet až po pár minutách, až si maso odpočine. Jen tak se rozvinou všechny jeho chutě, které se v něm ukrývají.
Až se vrhnete na servírování, zpravidla se jako první servíruje příloha na talíř, až posléze se servíruje dokonalý steak, který se vám jistě podařilo podle tipů připravit.